Altan

 

Beroende på hur en altan ser ut eller är byggd kan den behöva bygglov

En altan som ligger i marknivå kräver oftast inte ett bygglov. Men om en altan räknas som en nybyggnad eller tillbyggnad kan den dock kräva bygglov. Vad som gör att det kommer klassas som något av ovanstående skiljer sig ifrån kommun till kommun och därför något man måste ta reda på baserat på vart man bor. Det som generellt brukar leda till ett bygglov när de gäller altaner är när trädäcket byggs vid höjdskillnader och utrymme skapas under altanen.

Det finns undantag för bygglovsplikt när de kommer till altaner, och tack vare de kan man då undkomma bygglov trots att det räknas som en tillbyggnad. När man befinner sig utanför detaljplanen och funderar på att bygga en mindre tillbyggnad på en- och tvåbostadshus krävs det oftast inte ett bygglov, om man bygger minst 4,5 meter ifrån tomtgräns. Bygger man närmre än så behöver man grannarnas medgivande.

Bygger man ett trädäck på ett tak eller ovanpå ett hus krävs det alltid bygglov.

altan.jpg
 
 

Anläggning

Om du vill ändra, flytta,inrätta eller uppföra anläggningar behöver du ett bygglov.

För att göra följande behöver du bygglov:

  • Om du vill uppföra ett radio- och eller en telemast,torn och det inte endast är avsett för den egna fastighetens behov så som en parabolatenn.
  • Golfbanor, friluftsbad, småbåtshamnar, idrottsplatser.
  • Permanenta cisterner eller liknande för att förvara hälsofarliga / miljöfarliga produkter och brandfarliga ämnen. Dock om anläggningen endast är till för fastighetens egna behov.
  • Materialgårdar eller stora upplag. Alltså kravs de bygglov för permanenta uppställningar av tex bilar, båtar, förvaring av byggmaterial, containrar.
     

För att göra följande behöver du bygglov ej bygglov, men en teknisk anmälan:

  • Om du ska installera eller göra en stor förändring av ventilation,hiss,rökkanaler eller eldstad.
  • Om du ska installera eller göra en stor förändring av avlopp eller vatten i byggnaden eller tomten.

Det här är några exempel på vad som kräver och inte kräver bygglov. Dock är detta generella regler med resevation för att våra kommunen i Sverige gör lite olika.

litenhamn.jpg
 
 

Braskamin

Att installera en braskamin eller kamininsats är en allmänpliktig åtgärd.

 

Stör en braskamin grannarna?

Att installera en eldstad kan vara väldigt trevligt för miljön inomhus, men tänk på hur den kan komma att påverka dina grannar.

Placering och höjd på skorsten

När man skall placera en skorsten måste man tänka på hur det kommer att påverka fastighetens utseende. Man bör därför alltid försöka placera skorstenen så nära nocken eller den högsta punkten som tillåts. En skorsten skall också mynna över nocken av huset och om skorstenen blir högre än 1.2 meter måste man även installera en uppstigningsanordning.

 

Om en installation av en skorsten kommer att ändra utseendet kräver många kommuner ett bygglov. 

skorsten.jpg
 
 

Byggbodar

Att ha arbetsbodar på en arbetsplats är något som kommunerna kräver ett bygglov för.

Storleken och placering av bodar är det som kommer ligga till grund för beslut om bygglov eller ej. Om man placerar arbetsbodarna på den tomt man tänker bygga skall detta inkluderas i bygglovsansökan för projektet.

 

Om man inte kan placera bodarna på kvartersmark kan man få använda sig av allmän plats dock kommer detta kräva ett tillstånd ifrån polismyndigheten.

När de kommer till att placera bodar på allmänplats behöver man i vissa kommuner tala med gatukontoret.

arbetsplats.jpg
 
 

Garage & Carport

Nyproduktion av garage & carport kräver oftast ett bygglov.

Det finns undantag där man inte behöver bygglov för garage & carport, bland annat får inte storleken överstiga 25kvm, men detta skiljer sig ifrån kommun till kommun. Andra saker som man kanske kan tro inte behöver bygglov men där det oftast behövs är om man skall installera en nya garageport eller sätta in nya fönster. Då detta går under fasadförändring.

 

Man kan bygga sitt garage eller sin carport gränsande mot grannfastigheten om man följer de regler som finns, samt att er kommun tillåter.

  • Ingen del av garaget eller carporten får skjuta över gränsen. Det enda som är tillåtet att de skjuts över är en takbräda.
  • Byggnaden som ligger vägg mot grannens fastighet kommer behövas brandskyddas.
  • Man skall ta hand om sin egna vattenavrinning ifrån sitt garage.

I vissa kommuner får man inte placera ut sitt garage själv ifall det kommer placeras nära grannen. Detta är då något som en professionell utsättare måste göra. Något som fördyrar bygget.

En generell regel är att om det är möjligt är att bygga 0,8 meter ifrån grannens tomt.

garage.jpg
 
 

Fasadändring

Om man tänker göra stora förändringar av material och färg på huset, fönster och dörrar eller byte av tak och fastigheten ligger inom detaljplanerat område kommer du troligen behöva bygglov.

Om karaktären på fastigheten skall behållas måste de tänkte ändringarna göras varsamt så att de fortfarande passar in. Man behöver därför tänka de tekniska,kulthistoriska,konstnärliga,historiska och miljömässiga värden.

Ibland kan det vara svårt att göra en fasadändring då vissa områden har ett ökat skydd mot ändringar enligt plan- och bygglagen. Hur och var de olika kommunerna har dessa utökade skydd är något vi kan väldigt bra.

 

Du behöver inte bygglov för: 

Om du skall göra en liten förändring som inte påverkar hur fastighetens karaktär är. Olika kommuner ser på detta olika och därför bör man alltid kolla med detaljplan / kommun.

 

Du behöver bygglov för:

Om man planerar att täcka för ett skyltfönster eller montera en markis eller ett säkerhetsgaller är detta något som kräver bygglov i de allra flesta fall.

Ny dörr, nya fönster eller ny färg på huset då kan man räkna med att man behöver ett bygglov om man bor inom detaljplan.

fasad2.jpg
 
 

Flytta kök eller badrum

om du tänker ändra vvs eller ventilationen kommer det krävas att du gör en teknisk anmälan.

I många fall vill man anpassa sin planlösning efter sina egna önskemål och därför behöver man ibland flytta kök eller badrum speciellt i många av de äldre fastigheterna då standarden förr var rätt annorlunda ifrån idag.

En sådan förändring tar ofta med sig en hel del så som att man måste dra om mycket vvs eller flytta ventilationskanaler, och då måste man se till att de nya installationerna lever upp till dagens krav. Bor man i lägenhet så är det bäst att först prata med sin fastighetsägare om en sådan här förändring är att föredra då de kan komma att ha synpunkter på installationen av vvs eller ventilationen.

 

Osäker på vad som går att göra på er fastighet?

En tidig kontakt med oss på Ernst & Borg kan vara en bra start på ert framtida projekt. Då kan vi se vad man kan göra på plats för att inte gå miste om någon smart lösning eller trampa i en situation som blir svår. Beroende på vart du bor i vårt långa land så gör vi ett kostnadsfritt hembesök där vi kan sitta ner och prata om era tankar och ideér (Generellt säger vi att hela Skåne är kostnadsfritt).

Har ni kollat på olika kök hos olika leverantörer men vet inte riktigt vilket som kommer passa er bäst? Fråga oss!

kök.jpg
 
 

Friggebod

Om man har en- eller tvåbostadshus får man sätta upp en eller flera fristående friggebodar utan bygglov eller teknisk anmälan.

Maxstorleken på en friggebod är 15 kvadratmeter, men det betyder också att om du väljer att bygga mindre bodar så får den sammanlagda ytan ej överstiga 15 kvadratmeter. Det finns även en maxhöjd som en friggebod får lov att ha och det är 3 meter.

 

Nära tomtgräns? Prata med grannen.

En friggebod får inte lov att placeras närmare än 4,5 meter ifrån tomtgräns om inte grannen friggeboden gränsar mot godkänner detta. Om du önskar placera en friggebod närmre än 4,5 meter mot en allmän mark måste du alltid söka ett bygglov.

Vet ni inte om ni ska bygga en friggebod eller ett attefallshus? Fråga oss, vi hjälper er.

frigge.jpg
 
 

Förhandsbesked

Ett förhandsbesked är ett sätt att få reda på om det man planerar att göra är genomförbart eller ej. 

Om man är osäker på om det tänkta projekt är genomförbart på den plats man vill kan man söka med ett förhandsbesked. Detta är ett bra tillvägagångssätt sätt då man spar både tid och pengar. Kanske är man ute efter att bygga nytt på en tom tomt, men man vet inte om drömhuset får byggas där, då kan man göra ett förhandsbesked innan man köper tomten eller gör ett fullständigt bygglov.

 

Stora planer?

Vi på Ernst & Borg Arkitektur brukar rekommendera att om ni inte är säkra på om projektet går att genomföra och att situationen är svår att avgöra även för oss, att man börjar med ett förhandsbesked för att slippa gå in på djupare detaljer.

Har ni en plan som ni funderat på länge? Låt oss på Ernst & Borg Arkitektur hjälpa er.

tower.jpg
 
 

Kolonistuga

Om man vill bygga en ny eller ändra en befintlig kolonistuga kan man komma behöva söka bygglov för detta.

Beroende på vart stugan ligger gäller olika regler, så det är därför viktigt att du pratar med din respektive koloniförening om vad som gäller vid just denna plats. Om koloniföreningen godkänner förändringen eller nybyggnationen går man vidare mot ett bygglov. 

 

Tillstånd ifrån fastighetskontoret

Bara för att man blivit beviljad med ett tillstånd ifrån fastighetskontoret betyder det inte att man fått ett godkänt bygglov. Det gör att man får inte lov att börja sin förändring / nyproduktion förrän man har fått ett startbesked ifrån stadsbyggnadskontoret.

Vad som gäller för er kolonistuga eller förening hjälper vi på Ernst & Borg Arkitektur er gärna med.

takterass.jpg
 
 

Markarbeten

Om fastigheten ligger inom ett område med detaljplan och du tänker ändra marknivån behöver du oftast ett marklov. Beroende på vart i Sverige fastigheten ligger kan man även behöva ett marklov för att fälla ett träd eller för att plantera skog.

Ett marklov söker man på samma sätt som man söker ett bygglov hos stadsbyggnadskontoret. I många fall väljer kund att låta oss på Ernst & Borg Arkitektur ta hand om hela processen för att slippa all myndighetskontakt.

 

Marklov

Om du tänker ändra marknivån genom schaktning eller fylla upp marken och fastigheten ligget i ett bebyggt område så behöver du ett marklov för följande:

  • Sänkning/höjning för mer än 25 cm närmare tomgräns än 4,5m
  • Sänkning/höjning för mer än 1m inom fastigheten
  • Höjning för mer än 1,2m av marken för att anlägga en terass vid husvägg.

(Obs dessa regler kan skilja sig beroende på detaljplan/kommun)

 

I nybyggnadsområden granskas marknivåerna i samband med bygglovsprövningen för projektet som helhet och du behöver inte söka särskilt marklov. Du skall alltid ta hand om ditt egna dagvatten och får alltså inte leda in det på granntomten.

Osäker på hur mycket utfyllnad/schaktning ni tänkt göra? Boka möte med oss så kommer vi ut på plats och möter upp.

rocks.jpg
 
 

Markiser och Skyltfönster

Beroende på vart fastigheten ligger och vilken detaljplan som råder kan du behöva bygglov för markiser, säkerhetsgaller och jalusier.

När en fastighet ligger innanför detaljplanerat område kan du behöva bygglov för att sätta upp markiser, jalusier och säkerhetsgaller på fasaden. Även om man ska ändra utseendet på ett skyltfönster kan denna åtgärd kräva bygglov.

När det kommer till åtgärder på en fastighet i en stad måste man vara extra varsam då man måste se till de kulturhistoriska och konstnärliga värdena som finns i fastigheten. En stor ändring av skyltfönster kan komma att ändra hur en stasdel upplevs och kräver därför ofta ett bygglov.

Många byggnader i städer har utökade skydd när de kommer till vad som får ändras och inte enligt plan- och bygglagen. Kontakta oss för att få veta mer om vad som kan vara skyddat i din er stad.

Markiser

När man ska montera en markis på en fastighet ska man alltid placera den på ett sådant sätt där man inte döljer viktiga fasaddetaljer.

 

Om du har en verksamhet i markplan så som en resturang krävs det bygglov för markis som:

  • Fast anordning det vills säga som ej är hopfällbar

  • Är hopfällbar men som monteras med en kassett där markisen kan rullas in och ut ur

  • Har stödben eller annan typ av fot

 

Om man ska montera markiser på en allmänplats krävs det även ett polistillstånd och att den fria höjden följer den lokala ordningsstadgan bestämd av er kommun.

Jalusier och säkerhetsgaller

Om ni funderar på jalusier utanpå fasaden kommer ni behöva ett bygglov i from av fasadförändring.

 

Stöldskydd på insidan behöver man däremot ej något bygglov för om de är väl genomsiktiga till exempel galler med stor öppningsgrad. Genom en smart placering så att man inte skymmer för mycket så kan man undkomma ett bygglov.

Täckning av fönster

Om man funderar på att montera en film på en fönsterytan och denna uppnår en yta som är 50% eller uppåt så krävs det ett bygglov.

 

När de kommer till montage av film på stora glasytor kan det finnas andra råd och riktlinjer baserat på vilken kommun och fastighet.

Osäker på vad som gäller?

Kontakta oss så hjälper vi er med alla frågor om bygglov

 

Funderar er butik/resturang på markiser? Vi hjälper er välja vilken som passar er och tar fram en bygglovshandling

Markiser
 
 

Ny användning av en byggnad

Om du ska ändra om en fastighet så att den blir bostad eller en lokal för handel eller industri behöver ni bygglov.

Om ni tänker använda en byggnad till ett nytt ändamål som inte går i linje med det senaste användningsområdet, kommer ni behöva söka bygglov för detta. Så som en omvandling ifrån industri till kontor eller garage till bostad är sådanna fall.

Trots att ni ej tänker göra en ombyggnad utan endast att ändra användningsområder kräver det ett bygglov,

 

För att vara säker på er omvandling kontakta oss så hjälper vi er.

industri-till-kontor
 
 

Nybyggnad eller tillbyggnad

Om man önskar att bygga en ny byggnad eller att göra en tillbyggnad på en befintlig fastighet kräver det oftast ett bygglov.

Vad är en tillbyggnad?

Om man ökar en byggnads volym åt något håll så räknas det som en tillbyggnad. Det gäller även upp- och nedåt.

Även om man tänker bygga utan väggar som till exempel en carport eller skärmtak så kommer detta mest troligt kräva bygglov, beroende på vart fastigheten ligger. 

 

Osäker på vad som räknas som nybyggnad eller tillbyggnad? kontakta oss så hjälper vi er räkna ut det.

nybyggnad.jpg
 
 

Plank, staket och mur

Det kan behövas bygglov för staket, plank och plank. Det som avgör om man behöver bygglov är tätheten och höjden.

Om du funderar på att bygga ett staket som är glesare än 50% så behöver du varken bygglov eller teknisk anmälan.

Är däremot staketet tätare än 50% och högre än 1,2 meter klassas det som ett plank där du behöver bygglov.

 

Murar

Om muren eller stödmuren är högre än 40 centimeter krävs det ett bygglov.

 

Bygg inte för högt

När man planerar på att bygga ett staket, plank eller mur ska man tänka på att inte bygga för högt. De flesta kommuner tillåter inte att man bygger högre än 1,6 meter. Kontakta er kommun för att ta reda på vad som gäller hos er, alternativt fråga oss så hjälper vi er gärna.

 

Sikt och trafiksäkerhet

Oavsätt om det är ett staket, plank eller en mur så måste alla dessa följa regler för trafiksäkerthet och sikt.

Osäker på vilka höjder som gäller i er kommun? Eller vilken mur som passar ert område! Kontakta oss så hjälper vi er.

plank
 
 

Rivningsåtgärd

Om man skall riva byggnader eller delar av byggnader och dem ligger inom detaljplanerat område krävs det oftast ett bygglov.

I de fall där det inte behövs ett rivningslov kan ni behöva lämna in en teknisk anmälan istället. I vissa områden i Sverige finns det som heter områdesbestämmelser, i dessa kan det framgå att man behöver ett rivningslov. Om det däremot ligger utanför detaljplan och områdesbestämmelser krävs det aldrig ett bygglov.

När man ansöker om att få riva eller när man skickar in en anmälan om att riva är det flera saker som skall redovisas, till exempel ska man redovisa vilka material som det man skall riva innehåller för att se om det finns några farliga avfall att ta hand om. Detta måste så fall göras på ett sätt inte inte riskerar att skada varken människor eller miljön.

Även om du inte behöver ett rivningslov eller göra en teknisk anmälan finns de lagar som kan gå in emellan som man måste följa ifall man vill riva en byggnad, till exempel miljöbalken eller kulturmiljölagen.

 

Rivningslov

Att riva något innebär att du tar helt eller delvis bort en byggnad och den bärande konstruktionen. Det räknas inte som en rivning om du låter den bärande delen (stommen) vara kvar.

Om man river allt utom grunden så kommer detta räknas som en rivning. Att till exempel riva ett uterum kommer också klassas som rivning, så om du är osäker på vad som klassas som rivning, rådfråga alltid innan.

 

Teknisk anmälan för

De gånger de inte krävs ett rivningslov kan det däremot krävas en rivningsanmälan. Fråga alltid innan du börjar på en åtgärd.

 

Så om ni inte vet vad som gäller på er fastighet, gör inget innan ni fått svar på vad som gäller. Skriv till oss så hjälper vi er hela vägen.

Rivning